Az alkotó jellemzője

2021.05.13

Aki innovációra adja a fejét, annak több mindenre lesz szüksége. Elsősorban szakmai tudásra, de természetesen a tapasztalat sem árt. Ezen kívül birtokolnia kell olyan készségeket, gondolkodásmódot, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kreatív ötletek szülessenek és azokból eredmények is legyenek. A különböző innovációt támogató eszközök és módszerek ismerete és használati készsége szintén fontos jellemzője az innovátornak. Az innovátor jellemzőit a lenti ábra szemlélteti.

Fontos az, hogy tisztába legyünk képességeinkkel és tudásszintünkkel. Önmagunkról megfelelő képpel rendelkezzünk. Tudnunk kell mely területen vagyunk erősek és hol szorulunk fejlődésre, esetleg mások tudására, tapasztalatára, készségeire más iparágakból, a probléma megoldás keresésekor.

A kreativitás, mint bármely más készség, profitál a gyakorlatból. A tudás és a tapasztalat jogosan tesz magabiztosabbá, ezzel együtt kreatívabbá is. Az újdonságot kereső gondolkodásmód, a kreativitás egy fontos elem, de nem elegendő az innováció végigviteléhez.

Annak is lehet előnye, ha nem sokat tudunk egy adott területről, így nem kötnek bennünket berögződések, megszokások. Ezzel szemben a nem tudás kára az, hogy időt és erőforrást pazarolhatunk egy olyan problémára, amit mások már megoldottak. A tapasztalat hiánya ügyetlenkedést hoz. Bár a tapasztalat megszerzése néha fájdalmas feladat.

Az innovátorok néha elbuknak, de legalább megpróbálták és újra meg fogják próbálni. Szinte minden kísérlet értékes, ami az ismeretlenre irányul. Egyben tanulási lehetőséget ad, akár saját tapasztalatból, akár mások példájából történjen is. Az újabb próbálkozások számára a korábbi próbálkozások információkat, ötleteket hoznak.

Készítsd el weboldaladat ingyen!