Egy friss látásmód: Freshwatching

2020.12.07

Használhatjuk-e más vállalat üzleti modelljét az cégünk üzleti modell innovációjának elindításához? Meríthetünk-e ötleteket akár iparágban mükődő vállalatok üzleti modelljeiből? A Freshwatching technikája éppen erre épül. A Freshwatching segítségével átvehetjük más vállalatok üzleti modelljének kisebb vagy nagyobb részét, hogy új elemekkel fejleszthessük saját üzleti modellünket.

A bázis: Business Model Canvas

Sokféle módon lehet használni egy Business Model Canvast (üzleti modell vászon). Általában azért alkalmazzuk ezt az eszközt, hogy egyrészről mi magunk jobban átgondoljuk a fejlesztési javaslatainkat, másrészről könnyebben el tudjuk magyarázni a vállalat vezetésének vagy potenciális befektetőknek fejlesztési javaslatainkat. Talán nem gondoljuk, de a üzleti modell vászon is hatékony eszköz lehet a kreatív ötletek serkentésére, megfogalmazására. A Freshwatching esetében a vászon adja a kiindulást.

Friss ötletek akár más iparágból

A Freshwatching eszközét Hollandiában használták először. Arra épül, hogy kombinálja az adott vállalakozás üzleti modelljét más cég vagy cégek üzleti modelljével. Ezek a cégek gyakran más iparágban tevékenykednek. Nem csupán a termékeket vagy a folyamatokat vizsgáljuk, hanem a teljes üzleti modellek különböző összetevőit mélyebben elemezzük.A Freshwatching eszköz előnyei:· Ihletet ad innovatív ötletek megfogalmazásához, üzleti modellek tervezéséhez.· Segít új divergens ötletek előállításában, különösen akkor, ha csapatunkkal együtt más iparágban működő vállalkozásokat vizsgálunk meg.· Aa különböző modellek elemeinek kombinálása nagyobb esélyt ad az áttörés elérésére.

Forrás:

  • https://www.designabetterbusiness.tools/tools/business-model-ideation
Készítsd el weboldaladat ingyen!