Eszközök és módszerek alkalmazása

2021.02.16

Ahogy a fogorvos nehezen tud dolgozni eszközök nélkül, a festő ecset, vászon, festék nélkül, úgy egy sikeres innovációs folyamat véghezviteléhez az alkotó szerszámosládájában fontos hogy ott legyenek a kreativitást, az innovációt támogató eszközök, módszerek és technikák. Ezek segíthetnek az értékes, új ötletek generálásában és azok hasznosításában. Az innovációs eszközök és módszerek legnagyobb haszna abban rejlik, hogy képesek megteremteni egy hatékony, stratégiai és kreatív gondolkodást támogató mikrokörnyezet alapjait.

Az innováció tárgyalásánál általában felmerül a kreativitás szerepe. Gyakori kérdés az, hogy kell-e kreativitás az innovációhoz. A legtöbb innovációs módszertan jelentős szerepet ad a kreativitásnak, de azt is egyértelművé teszi, hogy a kreativitás nem zsenialitás vagy szerencsés megvilágosodás kérdése, hanem valami, amit mindenki elérhet megfelelő eszközökkel. A kreativitást támogató eszközöket rendszeresen használják az innovációs folyamatok során.

A különböző eszközök segítenek az embereknek kibontakoztatni és ápolni veleszületett kreativitásukat, amelyet általában a vállalatok által alkalmazott szabályok, eljárások és módszerek korlátoznak. Ezek a korlátozások alkalmasnak tűnhetnek a már működő vállalatok kézbentartására, de nem segítenek az új lehetőségek feltárásában egy innovációs műhely vagy projekt során (BMI Lab, 2017).

Az innováció során használt technikákat, eszközöket és módszereket két csoportra lehet osztani, ahogy az a lenti ábra szemlélteti. Mindkét csoportban sokféle lehetőség közül lehet választani, amelyekből néhányat az elkövetkezendő fejezetek mutatnak be.

Készítsd el weboldaladat ingyen!